Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, δείχνει πως σε μακροχρόνιο επίπεδο, η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης μπορεί να προστατέψει τις γυναίκες από την εμφάνιση πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή η διακοπή της αναπαραγωγικής λειτουργίας σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών, εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 116.000 γυναίκες ηλικίας 25-42 ετών. Στόχος τους ήταν να εξετάσουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι γυναίκες που προσλάμβαναν το 6,5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης από πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, συγκριτικά με όσες κατανάλωναν το 4% των ημερήσιων θερμίδων από φυτική πρωτεΐνη. Ενδεικτικά, για μια γυναίκα με ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων, το παραπάνω ποσοστό αντιστοιχεί σε 3-4 μερίδες τροφίμων όπως δημητριακά πρωινού, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας ή διαφορετικά, 32.5 γραμμάρια πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης ανά ημέρα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της πρωτεϊνικής πρόσληψης στην πιθανότητα εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης και συνεπώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες πριν οδηγηθούμε σε συμπεράσματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr