Νέα μελέτη : η άσκηση φυσικό φάρμακο για την υπέρταση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, δείχνει πως η άσκηση μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα αντι-υπερτασικά φάρμακα, όσον αφορά στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 194 κλινικές μελέτες, που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών τύπων αντι-υπερτασικών φαρμάκων και 197 μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση της οργανωμένης σωματικής δραστηριότητας. Στις παραπάνω μελέτες συμμετείχαν συνολικά 39.742 ενήλικες.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι ενήλικες που λάμβαναν φάρμακα είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από εκείνους που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα άσκησης. Ωστόσο, σε άτομα με υπέρταση, η άσκηση φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, με τα περισσότερα είδη αντι-υπερτασικών φαρμάκων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, σε καμία περίπτωση δε συνιστάται σε ασθενείς με υπέρταση να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή με άσκηση. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως φαίνεται ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης κι ενδεχομένως να μειώσει την ανάγκη συνταγογράφησης φαρμάκων σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr