Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Menopause, δείχνει πως οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να «νικήσουν» τη γενετική προδιάθεση για αυξημένη συσσώρευση λίπους μέσω της συστηματικής σωματικής δραστηριότητας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η επιρροή των γονιδίων στο δείκτη μάζας σώματος αυξάνεται από την παιδική ηλικία έως τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Ωστόσο, η επίδραση των λεγόμενων «γονιδίων της παχυσαρκίας» σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς και το κατά πόσο μπορεί ο τρόπος ζωής να τα «υπερνικήσει» αποτελούν ερωτήματα που δεν έχουν διερευνηθεί εκτενώς.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 8.200 γυναίκες. Συνολικά, τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων έδειξαν πως η άσκηση μειώνει την «ισχύ» της γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνουν τις συστάσεις για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η άσκηση μπορεί να τις βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της οστικής δύναμης και τη βελτίωση της ισορροπίας, ενώ φαίνεται ότι είναι πιθανό να συμβάλλει και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr