Νέα μελέτη : Η γιόγκα συμβάλλει στην καλή υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, δείχνει πως η γιόγκα συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 97 ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο και υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της μίας ομάδας έκαναν μαθήματα γιόγκα 3 φορές την εβδομάδα για συνολικό διάστημα ενός έτους, ενώ οι συμμετέχοντες της άλλης ομάδας δεν ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός των επιπέδων λιποκινών, πρωτεϊνών δηλαδή που εκκρίνονται από το λιπώδη ιστό και ρυθμίζουν την παραγωγή φλεγμονωδών ή αντι-φλεγμονωδών μορίων από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελοντές που έκαναν γιόγκα για ένα χρόνο είχαν χαμηλότερα επίπεδα προ-φλεγμονωδών και υψηλότερα επίπεδα αντι-φλεγμονωδών λιποκινών, συγκριτικά με όσους δεν έκαναν γιόγκα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η γιόγκα είναι ένα είδος άσκησης που μπορεί να αποτελέσει μια ωφέλιμη παρέμβαση για ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, ρυθμίζοντας τα επίπεδα φλεγμονής και συμβάλλοντας στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr