Νέα μελέτη σχετικά με τη δράση των β γλυκανών βρώμης  στη μείωση της χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων της καρδιάς και των αγγείων.
Η διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέσα ελέγχου αυτών. Προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια ερευνώνται όλο και περισσότερο φυσικά συστατικά, που μπορεί να βοηθήσουν. Και ένα από αυτά είναι η βρώμη, λόγω των β-γλυκανών που περιέχει.

Οι β γλυκάνες αποτελούν διαλυτές ίνες και φαίνεται ότι είναι υπεύθυνες για τις ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει η βρώμη στην καρδιά μας. Για του λόγου το αληθές επιστήμονες προχώρησαν πρόσφατα σε μια μεγάλη ανασκόπηση των μελετών που έχουν γίνει σχετικά, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση βρώμης και τροφών που την περιέχουν, λόγω της β γλυκάνης τους, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της λεγόμενης LDL «κακής» χοληστερόλης και της απολιποπρωτείνης Β, παραγόντων που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τα αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης αίματος και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 Πιο συγκεκριμένα, για τους σκοπούς της μεγάλης αυτής μελέτης έγινε συλλογή δεδομένων περίπου 4000 ατόμων από 58 κλινικές μελέτες, από όπου και διαπιστώθηκε ότι διατροφή εμπλουτισμένη με περίπου 3.5 γραμμάρια την ημέρα β-γλυκάνης από βρώμη, μπορούν να έχει το αποτέλεσμα που αναφέρθηκε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr