Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews, φαίνεται ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν μειωμένη ικανότητα όσφρησης και διαχωρισμού των οσμών, συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από μελέτες που έχουν εξετάσει την πιθανή σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και όσφρησης. Επιπλέον, ανέλυσαν δεδομένα από 1.500 άτομα που συμμετείχαν σε εμπειρικές και κλινικές μελέτες. Συνολικά, διαπίστωσαν πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ικανότητα όσφρησης ενός ατόμου και το σωματικό του βάρος. Ειδικότερα, φάνηκε πως όσο δυνατότερη όσφρηση έχει ένας ενήλικας, τόσο πιθανότερο είναι να έχει φυσιολογικό βάρος και αντίστροφα.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η όσφρηση είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατροφική μας συμπεριφορά, καθώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε. Συνεπώς, η «ασθενής» όσφρηση πιθανόν να ωθεί σε κατανάλωση «ανθυγιεινών» επιλογών με έντονες γεύσεις, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr