Νέα μελέτη συνδέει το διαβήτη κύησης με τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, η εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στο παιδί.
Από την άλλη, η ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στη μητέρα, πριν από την έναρξη της κύησης δε φαίνεται να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου.

Είναι γνωστό ότι η έκθεση του εμβρύου σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των οργάνων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας και μεταβολικών διαταραχών σε παιδιά γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη πριν την έναρξη της κύησης ή κατά τη διάρκεια αυτής. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο αυτού του είδους η έκθεση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου ή να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών που σχετίζονται με τη λειτουργία του.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 300.000 παιδιά που γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1995-2009 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Από το σύνολο του δείγματος το 2% και το 7.8% είχε εκτεθεί κατά την ενδομήτριο ζωή σε προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 2 ή διαβήτη κύησης αντίστοιχα.

Συνολικά, η διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη κύησης μέχρι την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στο παιδί, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα, η εθνικότητα και το φύλο του παιδιού. Επιπλέον, η αύξηση του κινδύνου φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από τις συνήθειες καπνίσματος και το δείκτη μάζας σώματος της μητέρας πριν την κύηση, καθώς και από την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η σχέση μεταξύ της ενδομήτριας έκθεσης σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και του κινδύνου εμφάνισης αυτισμού μπορεί να διαμεσολαβείται από διάφορους μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων η χαμηλότερη του φυσιολογικού συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα του εμβρύου, το οξειδωτικό στρες και η μακροχρόνια φλεγμονή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr