Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Menopause, δείχνει πως η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται

με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αγχώδους διαταραχής σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 5.580 γυναίκες, ηλικίας 49,7 ετών κατά μέσο όρο. Για την αξιολόγηση της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, χρησιμοποιήθηκε ο λόγος της περιφέρειας μέσης προς το ύψος, ένας δείκτης που έχει συσχετισθεί με τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Σε γενικές γραμμές, για τις γυναίκες, τιμές περιφέρειας μέσης μεγαλύτερες από το μισό του ύψους χαρακτηρίζονται ως πολύ αυξημένες.

Συνολικά, το 58% των γυναικών ήταν μετεμμηνοπαυσιακές, ενώ το ποσοστό εμφάνισης συμπτωμάτων αγχώδους διαταραχής ήταν 61,3% στο σύνολο του δείγματος. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελόντριες με τις υψηλότερες τιμές του λόγου περιφέρειας μέσης προς ύψος είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αγχώδους διαταραχής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το «άγχος» είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα καθώς έχει συνδεθεί με τη στεφανιαία νόσο, το σακχαρώδη διαβήτη, τις διαταραχές του θυρεοειδούς, τα αναπνευστικά προβλήματα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αγχώδους διαταραχής στις γυναίκες μέσης ηλικίας είναι πιθανό να οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές και ειδικότερα στη μείωση των οιστρογόνων.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως οι εν λόγω ορμονικές μεταβολές πιθανόν να εμπλέκονται τόσο στην εμφάνιση άγχους, όσο και στη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η αξιολόγηση του λόγου της περιφέρειας μέσης προς το ύψος πιθανόν να αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για την ταυτοποίηση γυναικών που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αγχώδους διαταραχής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr