Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Neurology, φαίνεται πως η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως είναι ευρύτερα γνωστή.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια σοβαρή νευρολογική νόσος, της οποίας τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισής της, συγκριτικά με τους άνδρες.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 800.000 γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε προσδιορισμό των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα. Μετά από 9 χρόνια παρακολούθησης, 1.092 εθελόντριες διαγνώστηκαν με πολλαπλή σκλήρυνση. Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα αρχικά επίπεδα βιταμίνης D των ασθενών, με αυτά 2.123 υγιών γυναικών. Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D, τιμές κάτω από 30 nmol/L χαρακτηρίστηκαν ως έλλειψη, τιμές μεταξύ 30 και 49 nmol/L ως ανεπάρκεια, ενώ ως φυσιολογικές ορίστηκαν τιμές μεγαλύτερες των 50 nmol/L.

Συνολικά, οι γυναίκες που παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D βρέθηκαν να έχουν 43% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, σε σχέση με εκείνες που είχαν φυσιολογικές τιμές. Επιπλέον, κάθε αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά 50 nmol/L φάνηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 39%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης, δείχνουν πως η διόρθωση της έλλειψης βιταμίνης D σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr