Νέα μελέτη συνδέει το βάρος που γεννιόμαστε με τη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatric Obesity, φαίνεται ότι το αυξημένο βάρος γέννησης σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 10.186 παιδιά. Συνολικά, φάνηκε πως τα παιδιά των οποίων το βάρος γέννησης ήταν μεγαλύτερο των 4,5 κιλών, είχαν 69% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα στο νηπιαγωγείο, συγκριτικά με όσα είχαν ένα μέσο βάρος γέννησης.
Αντίστοιχα, στη 2η τάξη του δημοτικού, το ποσοστό παχυσαρκίας βρέθηκε να είναι 23,1% μεταξύ των παιδιών που είχαν αυξημένο βάρος γέννησης, έναντι 14,2% στα παιδιά που είχαν φυσιολογικό βάρος γέννησης. Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για περιπτώσεις παιδιών που είχαν γεννηθεί πρόωρα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, καθώς δεν εξετάστηκαν όλοι οι παράγοντες που γνωρίζουμε ότι συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα παραπάνω ευρήματα αναδεικνύουν μια πιθανή σχέση και προτείνουν τη χρήση του βάρους γέννησης σαν «εργαλείο» για τον έγκαιρο εντοπισμό οικογενειών που ενδεχομένως χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση ως προς την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr