Νέα στοιχεία σε σχέση με τους κολικούς στο μωρά

Ένα νεογέννητο μωράκι που κλαίει. Μια πολύ τρυφερή εικόνα, αλλά ιδίως για τους νέους γονείς και λίγο έως πολύ αγχωτική. Μήπως το παιδί έχει κολικούς και τι κάνω τότε;

Οι κολικοί σε ένα βρέφος είναι κάτι πάρα πολύ κοινό. Αλλαγές στη διατροφή της μητέρας, όπως αποχή για λίγο από γαλακτοκομικά, από τρόφιμα που μπορεί να προκαλούν αέρια και στο μωρό όπως τα όσπρια κ.α., αποτελούν μια στρατηγική όσον αφορά την ίδια τη μητέρα που θηλάζει.

Σε σχέση τώρα με το ίδιο το βρέφος, πολλοί ειδικοί και παιδίατροι συστήνουν τα τελευταία χρόνια την ένταξη στη διατροφή τους των λεγόμενων προβιοτικών. Για το λόγο αυτό και σχεδόν όλα τα βρεφικά γάλατα περιέχουν τους ωφέλιμους αυτούς μικροοργανισμούς, που συμβάλλουν εκτός των άλλων στη βέλτιστη εντερική λειτουργία του μωρού.

Για την πιο ακριβή όμως διερεύνηση της επίδρασης των προβιοτικών στην αντιμετώπιση των κολικών στα μωρά, πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία μια ανασκόπηση των σχετικών μελετών που έχουν κατά καιρούς γίνει, από επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας για το παιδί Murdoch και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics. Η ανασκόπηση αυτή αφορούσε 12 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.825 βρέφη μέχρι 3 μηνών.

Τα αποτελέσματα ήταν αντιφατικά σε σχέση με την επίδραση των προβιοτικών στου κολικούς, καθώς σε έξι βρέθηκε ότι τα προβιοτικά μείωσαν τους κολικούς ενώ στις άλλες έξι όχι. Τα αποτελέσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη για την αποτελεσματικότητα ή μη των προβιοτικών στους κολικούς, δείχνουν όμως ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr