Νέα στοιχεία για την ενίσχυση του μυικού συστήματος ηλικιωμένων ατόμων

Η απώλεια μυϊκού ιστού είναι αναπόφευκτη συνέπεια του γήρατος και μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, πτώσεις και κινητικά προβλήματα.

Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υψηλότερης μυϊκής μάζας, όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, φαίνεται ότι η κατανομή της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης σε τρία γεύματα συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα μυϊκής δύναμης σε ηλικιωμένα άτομα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 1.800 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 67-84 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 4 χρόνια.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που διαμοίραζαν την πρωτεϊνική τους πρόσληψη στα γεύματα της μέρας είχαν υψηλότερα επίπεδα μυϊκής δύναμης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης στο βραδινό γεύμα και μικρότερη στο πρωινό. Από την άλλη, η κατανομή της πρωτεϊνικής πρόσληψης μέσα στη μέρα δε φάνηκε να συνδέεται με την κινητικότητα των εθελοντών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την κατανάλωση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει πρόσληψη αμινοξέων που είναι απαραίτητα για την πρωτεϊνοσύνθεση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr