Νέα στοιχεία για τα δημητριακά πρωινού από την πανευρωπαϊκή μελέτη HELENA

Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί από πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από την πανευρωπαϊκή μελέτη HELENA.

Η μελέτη HELENA αποτελεί την πρώτη ευρείας κλίμακας Ευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες, γνώσεις, προτιμήσεις και το επίπεδο υγείας 3528 εφήβων ηλικίας 12.5 – 17.5 ετών, από 10 πόλεις 9 Ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι :

– 29 % των εφήβων στην Ευρώπη δεν τρώνε πρωινό.

– Το ποσοστό των εφήβων που δεν τρώνε πρωινό στις διάφορες περιοχές είναι 16 % για τη Βόρεια Ευρώπη, 35 % για την Κεντρική και 31 % για τη Νότια.

– Από όσους έφηβους τρώνε πρωινό το 39 % προτιμάει πρωινό γεύμα που περιέχει ψωμί μαζί με κάποιο άλλο υλικό (π.χ. μαργαρίνη, τυρί, ζαμπόν, μαρμελάδα κ.α.) και 19 % προτιμάει δημητριακά πρωινού.

– Όσοι έφηβοι προτιμούν τα δημητριακά πρωινού φάνηκε ότι προσλαμβάνουν λιγότερη ζάχαρη, περισσότερα γαλακτοκομικά και ασβέστιο και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα με το πρωινό τους.

– Όσοι έφηβοι προτιμούν το «πρωινό με ψωμί» φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη συνολικών λιπαρών καθώς επίσης και κορεσμένων, σε σχέση με όσους προτιμούν τα δημητριακά πρωινού.

– Όσοι έφηβοι καταναλώνουν στο πρωινό τους δημητριακά έχουν υψηλότερη πρόσληψη ευεργετικών φυτικών ινών από αυτό.

– Γενικότερα οι έφηβοι που τρώνε πρωινό και ιδιαιτέρως δημητριακά πρωινού, τείνουν να έχουν καλύτερο βάρος, χαμηλότερο ποσοστό λίπους, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και γενικότερα πιο υγιεινές συνήθειες ζωής.

Όπως ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Luis Moreno επισημαίνει «Η μελέτη HELENA έδωσε σημαντικότατα στοιχεία σε σχέση με την κατανάλωση πρωινού στους εφήβους και έδειξε ότι η κατανάλωση σε αυτό δημητριακών πρωινού σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για ένα παιδί – έφηβο, χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης και λίπους, καλύτερο σωματικό βάρος και μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας στο μέλλον».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr