Τα δημητριακά πρωινού αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί από πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από την πανευρωπαϊκή μελέτη HELENA.

Η μελέτη HELENA αποτελεί την πρώτη ευρείας κλίμακας Ευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες, γνώσεις, προτιμήσεις και το επίπεδο υγείας 3528 εφήβων ηλικίας 12.5 – 17.5 ετών, από 10 πόλεις 9 Ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι :

– 29 % των εφήβων στην Ευρώπη δεν τρώνε πρωινό.

– Το ποσοστό των εφήβων που δεν τρώνε πρωινό στις διάφορες περιοχές είναι 16 % για τη Βόρεια Ευρώπη, 35 % για την Κεντρική και 31 % για τη Νότια.

– Από όσους έφηβους τρώνε πρωινό το 39 % προτιμάει πρωινό γεύμα που περιέχει ψωμί μαζί με κάποιο άλλο υλικό (π.χ. μαργαρίνη, τυρί, ζαμπόν, μαρμελάδα κ.α.) και 19 % προτιμάει δημητριακά πρωινού.

– Όσοι έφηβοι προτιμούν τα δημητριακά πρωινού φάνηκε ότι προσλαμβάνουν λιγότερη ζάχαρη, περισσότερα γαλακτοκομικά και ασβέστιο και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα με το πρωινό τους.

– Όσοι έφηβοι προτιμούν το «πρωινό με ψωμί» φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη συνολικών λιπαρών καθώς επίσης και κορεσμένων, σε σχέση με όσους προτιμούν τα δημητριακά πρωινού.

– Όσοι έφηβοι καταναλώνουν στο πρωινό τους δημητριακά έχουν υψηλότερη πρόσληψη ευεργετικών φυτικών ινών από αυτό.

– Γενικότερα οι έφηβοι που τρώνε πρωινό και ιδιαιτέρως δημητριακά πρωινού, τείνουν να έχουν καλύτερο βάρος, χαμηλότερο ποσοστό λίπους, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και γενικότερα πιο υγιεινές συνήθειες ζωής.

Όπως ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Luis Moreno επισημαίνει «Η μελέτη HELENA έδωσε σημαντικότατα στοιχεία σε σχέση με την κατανάλωση πρωινού στους εφήβους και έδειξε ότι η κατανάλωση σε αυτό δημητριακών πρωινού σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για ένα παιδί – έφηβο, χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης και λίπους, καλύτερο σωματικό βάρος και μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας στο μέλλον».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr