Νέα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας «πάει πακέτο» με την αύξηση της εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών σε παιδιά, όπως είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, που αποτελούν ισχυρούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τα αρχικά στάδια ζωής του παιδιού και αφορούν την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπως για παράδειγμα η αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, ενδεχομένως να σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο παιδί.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές θέλησαν να αξιολογήσουν κατά πόσο η ύπαρξη ενός ή περισσότερων πιθανών παραγόντων κινδύνου στα αρχικά στάδια ζωής του παιδιού επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή του.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 991 μητέρες με τα παιδιά τους, ενώ οι παράγοντες κινδύνου που αξιολογήθηκαν περιλάμβαναν την παχυσαρκία της μητέρας, την αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, το κάπνισμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της κύησης και τη μικρή διάρκεια θηλασμού του βρέφους (λιγότερο από 1 μήνα).

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι τα παιδιά που είχαν 4 ή 5 από τους παραπάνω παράγοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους κατά 19% και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 4 ετών, συγκριτικά με όσα δεν είχαν κανένα παράγοντα κινδύνου. Αντίστοιχα, στην ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά που είχαν 4 ή 5 παράγοντες κινδύνου είχαν 47% υψηλότερο σωματικό λίπος και 4,65 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει να ξεκινούν από νωρίς, ακόμη και πριν τη σύλληψη, καθώς το υγιές σωματικό βάρος της μητέρας και η αποχή από το κάπνισμα σε αυτή την περίοδο ενδεχομένως να αποτελούν παράγοντες «κλειδιά».

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr