Νέα στοιχεία σχετικά με το «παράδοξο της παχυσαρκίας»

Η σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της θνησιμότητας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 παραμένει υπό συζήτηση, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν μειωμένη θνησιμότητα μεταξύ των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος (ένα “παράδοξο της παχυσαρκίας»).
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, υπάρχει μια σχέση σχήματος J μεταξύ του βάρους ή του δείκτη μάζας σώματος και της θνησιμότητας από σακχαρώδη διαβήτη.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί το «παράδοξο της παχυσαρκίας». Φάνηκε δηλαδή ότι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τους ομολόγους τους φυσιολογικό βάρος τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους συμμετέχοντες με σακχαρώδη διαβήτη από την Nurses ‘Health Study (8970 συμμετέχοντες) και επαγγελματίες υγείας Follow-up Study (2457 συμμετέχοντες), οι οποίοι ήταν ελεύθεροι από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο, κατά τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη. Για τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος ελήφθησαν υπόψη το σωματικό βάρος λίγο πριν από τη διάγνωση και το ύψος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr