Νέα σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, προτείνει την πλήρη αποφυγή της κατανάλωσης χυμών από βρέφη μικρότερα του ενός έτους, καθώς δεν προσφέρει κάποιο όφελος, ενώ αντίθετα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Οι προηγούμενες συστάσεις της Ακαδημίας ανέφεραν πως οι χυμοί θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, 16 χρόνια μετά, αποφάσισε να επεκτείνει το παραπάνω χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψιν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι η πρόσληψη χυμών μπορεί να έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, παρά οφέλη, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ορισμένοι χυμοί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά πιθανόν να περιέχουν και αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, ενώ είναι «φτωχοί» σε φυτικές ίνες. Έτσι, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση χυμών από τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, ενώ συνδέεται και με την εμφάνιση τερηδόνας.

Αναφορικά με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, οι νέες συστάσεις προτείνουν η κατανάλωση χυμού να μην υπερβαίνει τα 120 mL ανά ημέρα για παιδιά 1-3 ετών και τα 120-180 mL για παιδιά 4-6 ετών. Τέλος, από τα 7 έτη και μετά η ημερήσια κατανάλωση χυμού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 240 mL.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr