Νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικά και όρεξης

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τον έλεγχο του βάρους μας. Πώς όμως σχετίζεται η κατανάλωσή τους με την όρεξή μας;

Στο ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία

παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 21ο Παγκόσμιο Διατροφής (ICN) που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από τις 15 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr Marc Fantino, που παρουσίασε τα αποτελέσματα μια νέας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής σε 164 υγιείς και κανονικού βάρους ενήλικες, βρέθηκε ότι σε σύγκριση με το νερό η στιγμιαία και μακροπρόθεσμη κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων για 4 εβδομάδες δεν επηρεάζει την πρόσληψη τροφής και την όρεξη, ούτε αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων ή μακροθρεπτικών συστατικών. Tο γεγονός αυτό έδειξε ότι η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών δεν οδηγεί σε αύξηση της προτίμησης και της κατανάλωσης προϊόντων με γλυκιά γεύση.

Είναι σημαντικό ότι αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά ροφήματα διαίτης όσο και από τα άτομα που δεν κατανάλωναν τακτικά ροφήματα διαίτης, ακόμα και μετά από μια περίοδο εξοικείωσης 4 εβδομάδων όπου η πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ήταν καθημερινή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr