Νεότερα στοιχεία για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και τον διαβήτη

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ρότερνταμ από ειδικούς στον τομέα της διαιτολογίας και του διαβήτη στο 10ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), για τα άτομα με διαβήτη τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παραμένουν μια επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Fabrice Bonnet από το Πανεπιστήμιο του Rennes τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται να έχουν ουδέτερη επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ενήλικα άτομα που δεν έχουν διαβήτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη ούτε την έκκριση ινσουλίνης.

Παράλληλα σύμφωνα με επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα άτομα με διαβήτη η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων, όταν αυτά αντικαθιστούν τα γλυκαντικά που παρέχουν θερμίδες και χωρίς να αντισταθμίζονται οι θερμίδες που «εξοικονομούνται» με την πρόσληψη πρόσθετων θερμίδων από άλλες πηγές τροφίμων. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας πρόσφατα δημοσιευμένης συστηματικής ανασκόπησης, τονίστηκε ότι φαίνεται απίθανο τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά να επηρεάζουν τη μεταβολή στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αμέσως μετά το γεύμα.

Συμπερασματικά, όπως ιατρικοί και επιστημονικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο επισημαίνουν, για τα άτομα με διαβήτη, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παραμένουν μια επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης.

• Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη και τον ρόλο μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής που συμπεριλαμβάνει τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, μπορείτε να παρακολουθήσετε το εικονογραφημένο βίντεο της ISA που δημιουργήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2016, με την επιστημονική υποστήριξη του ESDN της EFAD στον διαβήτη, κάνοντας κλικ εδώ.

• Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή της ISA στο 10ο Συνέδριο της EFAD την περασμένη εβδομάδα στο Ρότερνταμ, κάντε κλικ εδώ.

• Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, την ISA και τα μέλη της παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.sweeteners.org, www.sweeteners.org/isa-members.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr