Νερό: Απαραίτητο συστατικό της δίαιτας

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του. Ακόμη, είναι πιθανό να έχετε ακούσει πως η πρόσληψη νερού διευκολύνει την απώλεια βάρους και πως η κατανάλωσή του πριν από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Τι ισχύει τελικά από τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς διατυπώνονται αναφορικά με τη σχέση του νερού με την απώλεια βάρους; Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε πως το νερό δεν αποτελεί κάποιο «μαγικό» διαλύτη, ενώ η κατανάλωσή του πριν τα γεύματα μπορεί μόνο να λειτουργήσει βοηθητικά με τη λογική του αισθήματος πληρότητας που δημιουργεί, οδηγώντας θεωρητικά σε μικρότερη κατανάλωση τροφής, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικές μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των αντιδράσεων του μεταβολισμού. Από την άλλη, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο τσιμπολόγημα, καθώς το αίσθημα δίψας είναι πιθανό να «μεταφραστεί» ως πείνα. Ακόμη, η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ατονία ή αίσθημα κόπωσης αποτρέποντας τη σωματική δραστηριότητα που αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη. Τέλος, η κατανάλωση νερού μπορεί να αντικαταστήσει άλλα ροφήματα που ενδεχομένως καταναλώνονται μέσα στη μέρα προσδίδοντας θερμίδες.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η επαρκής κατανάλωση νερού πράγματι αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου και θα πρέπει να επιδιώκεται σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr