Νικήστε την κούραση με έξυπνες διατροφικές επιλογές

Η έντονη και εύκολη καθημερινή κούραση είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς λανθασμένες επιλογές, παράλειψη γευμάτων

κ.α. μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας και την ευρύτερη νευρομυική και εγκεφαλική λειτουργία. Είναι σημαντικό λοιπόν με να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα μας καλύπτει τις βασικές ανάγκες, για να έχουμε ενέργεια όλη την ημέρα και να μην κουραζόμαστε εύκολα.
Ας δούμε τους βασικούς άξονες μιας τέτοιας διατροφής :

Ποτέ χωρίς πρωινό
Αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά από την έλλειψη τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η πρώτη πηγή ενέργειας για να λειτουργήσουμε. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει εκτός των άλλων στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης, ενώ έχει συσχετιστεί και με βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει συνδυασμό γάλακτος ή γαλακτοκομικού προϊόντος, δημητριακών ολικής άλεσης ή προϊόντων τους και φρούτων.

Πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα
Ανά τρεις ώρες πρέπει να τρώμε κάτι, για να ανανεώνουμε την ενέργειά μας. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μέσα στη μέρα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Αντίθετα, τα μεγάλα και «βαριά» γεύματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, υπνηλία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Πίνετε πολλά υγρά
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί η καλή λειτουργία και απόδοση του σώματος. Γενικά, ακόμη και μικρή απώλεια υγρών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Επομένως, θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη υγρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών.

Εξασφαλίστε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μέσα από τονωτικά τρόφιμα κλειδιά όπως :

Δημητριακά ολικής άλεσης με συνδυασμό δημητριακών, όπως σιτάρι και βρώμη
Τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να αποτελέσουν μια εξαιρετική ενέργειας για το ξεκίνημα της ημέρας μας και όχι μόνο. Προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια, μέσω των σύνθετων υδατανθράκων αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Παράλληλα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς επίσης και στην καλή νευρομυική μας λειτουργία μέσω των βιταμινών συμπλέγματος Β που περιέχουν. Σε αυτές, περιλαμβάνονται η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12. Καθεμιά από τις παραπάνω βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές μεταβολικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο είναι σημαντικό να επιλέξτε τα σωστά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα οποία να περιέχουν ποικιλία δημητριακών, όπως το σιτάρι και η βρώμη, που συνεργικά θα μας καλύψουν πολλές μας ανάγκες και θα δώσουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, κάτι που από μόνο του ένα δημητριακό δεν θα έκανε εύκολα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα ζάχαρης που τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν διαβάζοντας η/και συγκρίνοντας τα διάφορα δημητριακά ολικής άλεσης μεταξύ τους.

Καρύδια
Τα καρύδια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μία ουσία που μας ηρεμεί και σχετίζεται και με καλύτερο ύπνο. Παράλληλα όμως παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών δηλαδή που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων που σχετίζονται με την καλή εγκεφαλική λειτουργία, καθώς επίσης και μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας για όλο τον οργανισμό.

Γάλα
Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ένα πρόδρομο της σεροτονίνης, ορμόνης ρυθμιστή της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και διαύγειας. Επίσης, μας παρέχει και απαραίτητα αμινοξέα αλλά και υδατάνθρακες, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας

Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν
Μπορεί η σύγχρονη ιατρική να ανακάλυψε τώρα τα οφέλη του κρόκου, το σαφράν όμως χρησιμοποιείται από τη Μεσόγειο μέχρι τις Ινδίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ξεχωρίζει για την θρεπτική του αξία, καθώς περιέχει δύο καροτενοειδή, τις κροκίνες και την κροκετίνη. Η συστηματική του χρήση συμβάλλει στην τόνωση και την ευεξία, έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες (επηρεάζει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης) και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη.

Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι συνδεδεμένα με την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία και δεδομένα τα ψάρια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την μειωμένη εκδήλωση κατάθλιψης. Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, που έτρωγαν ψά¬ρια συχνότερα, είχαν μεταξύ άλλων καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και στον προσανατολισμό. Όλα αυτά οφείλονται στα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του ψαριού και των θαλασσινών και στην καλή ποιότητα των λιπαρών τους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr