Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 κρασοπότηρο ρακί
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
νερό (περίπου 1 φλιτζάνι) ή όσο χρειάζεται για να γίνει μια σφιχτή ζύμη

Σιρόπι
1 ποτήρι μέλι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη

Για το τέλος
Αλεσμένα καρύδια
Κανέλλα

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, προσθέτουμε το αλάτι τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο τους. Ρίχνουμε τη ρακί και λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Όσο βρέχετε το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο και κόβουμε με τη ροδέλα ζιγκ ζάγκ (ή αν δεν έχετε με ένα μαχαίρι) σε λωρίδες. Συνεχίζουμε να ανοίγουμε φύλλα και να κόβουμε λωρίδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό ελαιόλαδο και όταν βράσει παίρνουμε μια λωρίδα, στερεώνουμε τη μια της άκρη σε ένα πιρούνι και τη βυθίζουμε με το πιρούνι στο καυτό λάδι. Αρχίζουμε να γυρνάμε γύρω γύρω σιγά σιγά το πιρούνι (όπως κάνουμε όταν τρώμε μακαρόνια) ώστε να τυλιχθεί γύρω από το πιρούνι όλη η λωρίδα καθώς ψήνεται στο λάδι. Όταν έχει τυλιχθεί όλη απελευθερώνετε μόνο του το πιρούνι και τηγανίζουμε το ξεροτήγανο για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσει λίγο. Αποσύρουμε από το λάδι και κάνουμε την ίδια διαδικασία με την επόμενη λωρίδα μέχρι να τελειώσουν όλες οι λωρίδες που έχουμε φτιάξει. Αφήνουμε τα ξεροτήγανα να κρυώσουν και σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όταν βράσει το σιρόπι μας βυθίζουμε τα ξεροτήγανα λίγα λίγα στο σιρόπι (το οποίο έχουμε αποσύρει από τη φωτιά) για μερικά δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε από το σιρόπι, τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλλα και καρύδι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr