Ντομάτα και κατακράτηση υγρών στη δίαιτα

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ή ντομάτα ή το λάχανο είναι τροφές που απαγορεύονται σε μία δίαιτα, γιατί κάνουν κατακράτηση υγρών. Ισχύει κάτι τέτοιο ή είναι άλλο ένα μύθευμα από τα πολλά που κυκλοφορούν περί δίαιτας και διατροφής;
Η αλήθεια είναι πως τόσο το λάχανο όσο κι η ντομάτα, αλλά και όλα τα φρούτα και λαχανικά, όχι μόνο δεν προκαλούν κατακράτηση αλλά την καταπολεμούν κιόλας.

Ενεργοποιούν τους μηχανισμούς φυσικής μας αποτοξίνωσης και μας βοηθούν να απομακρύνουμε τα περιττά υγρά και τις τοξίνες από το σώμα μας. Ωστόσο, αν σε μια σαλάτα λαχανικών προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα αλατιού συστηματικά, λογικό είναι να έχουμε κατακρατήσεις σε υγρά. Όχι όμως λόγω των λαχανικών αλλά λόγω του αλατιού.

Επίσης, κάποια λαχανικά, όπως για παράδειγμα το βραστό λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, πολλές φορές κατά το μεταβολισμό τους στο έντερο παράγουν πολλά αέρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα έντονο φούσκωμα, έναν εντερικό παροξυσμό, που μπορεί να κάνει και μια μικρή κατακράτηση. Αν έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο, τότε απλά αποφεύγετε τα βραστά λαχανικά ή αν αυτό επαναληφθεί και με την ωμή τους μορφή, μάθε να ζείτε χωρίς το συγκεκριμένο λαχανικό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr