Ο ελληνικός καφές λόγω του καβουρδίσματος  προστατεύει περισσότερο τα αγγεία μας

Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που ασχολούνται με την επίδραση του καφέ στη συμπεριφορά και την υγεία των αγγείων μας. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι επιστήμονες είναι ότι ο καφές παρέχει οφέλη στην αγγειακή και ενδοθηλιακή μας λειτουργία.
Οι μηχανισμοί που έχουν περιγραφεί είναι πολλοί. Κοινός παρονομαστής των περισσοτέρων από αυτούς είναι τα αντιοξειδωτικά του καφέ.

Κάτι όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός ότι το καβούρδισμα του καφέ μπορεί να αυξήσει σημαντικά το περιεχόμενο του σε μια σημαντική κατηγορία αντιοξειδωτικών που λέγονται μελανοϊδίνες. Και ένα τέτοιο κλασσικό παράδειγμα είναι ο ελληνικός καφές. Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ελληνικός καφές περιέχει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό μελανοϊδινών σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη καφέ, λόγω ακριβώς του καβουρδίσματός του.

 Για το λόγο αυτό, μελέτες σε πληθυσμούς με αυξημένη κατανάλωση ελληνικού καφέ, όπως για παράδειγμα η μελέτη της Ικαρίας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, δείχνουν ότι η παρουσία του ελληνικού καφέ παρέχει σημαντικά οφέλη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr