Η επιστροφή στην εργασιακή καθημερινότητα μετά τις διακοπές είναι δύσκολη.
Σχετίζεται με δυσκολία προσαρμογής, εύκολη κόπωση – πνευματική και σωματική – κ.α. Στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις έντονες καθημερινές μας απαιτήσεις, μπορούμε να βρούμε ένα σημαντικό σύμμαχο στη διατροφής μας, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές. Μία από αυτές είναι ο καφές. Και ένα από τα πιο αγαπημένα είδη για τον ελληνικό πληθυσμό είναι ο ελληνικός. Ας δούμε παρακάτω πώς ο ελληνικός καφές μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προσαρμογή μας στην εργασιακή καθημερινότητα του φθινοπώρου και όχι μόνο.

Ο ελληνικός καφές έχει ως βασικό συστατικό του την καφεΐνη, η οποία έχει ενισχυτική δράση για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Για την ακρίβεια φαίνεται ότι η καφεΐνη ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων, νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Προς την κατεύθυνση αυτή και με βάση αυτή τη δράση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.

Από άλλα στοιχεία φαίνεται επίσης ότι η καφεΐνη αυξάνει την ταχύτητα και την ακρίβεια με την οποία τα άτομα αναγνωρίζουν λέξεις με θετική χροιά. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Ruhr της Γερμανίας, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώνει την εγκεφαλική επεξεργασία θετικών λέξεων, αλλά όχι εκείνων που οδηγούν σε ουδέτερους ή αρνητικούς
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ένα φλιτζανάκι ελληνικός καφές θα μας δώσει περί τα 40 mg καφείνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr