Ο ελληνικός καφές θωρακίζει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες

Θα έχετε πιθανώς ακούσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια τη λέξη αντιοξειδωτικά. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι αυτού που λέμε οξειδωτικό στρες, το
οποίο προκαλείται στο σώμα μας λόγω της κακής διατροφής, του άγχους, του καπνίσματος και όλων των επιβαρυντικών παραγόντων με τους οποίους καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι. Μελέτες παγκοσμίως δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε τρόφιμα και ροφήματα φυτικής προέλευσης.

Ένα από αυτά είναι και ο ελληνικός καφές. Ο ελληνικός καφές περιέχει μια σειρά σημαντικότατων αντιοξειδωτικών συστατικών. Μια ειδική κατηγορία είναι οι λεγόμενες μελανοϊδίνες, οι οποίες αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο από το καβούρδισμα του καφέ. Τα εν λόγω συστατικά συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, της γήρανσης και πολλών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από μελέτες σε ελληνικούς πληθυσμούς, όπου έχει φανεί ότι είδη καφέ όπως ο ελληνικός αποτελούν σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, με σημαντικά οφέλη για οργανικά συστήματα όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η μελέτη της Ικαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών σε κατοίκους της Ικαρίας, ηλικίας 65 έως 100 ετών, που αποτελούν από τους μακροβιότερους ανθρώπου του κόσμου. Από στοιχεία της εν λόγω μελέτης βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ελληνικό καφέ είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr