Ο φαύλος κύκλος της αποτυχίας των αυστηρών διαιτών

Οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και συχνά περιζήτητες, καθώς υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα.

Λίγο-πολύ, σχεδόν όλοι όσοι προσπαθούν κατά καιρούς να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος, έχουν ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα και πολλές φορές με επιτυχία. Ωστόσο, η …αποτυχία έρχεται μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας, όπου τις περισσότερες φορές τα κιλά επανέρχονται και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι παρά η «φιλοσοφία» των εν λόγω διαιτών, οι οποίες βασίζονται στον αποκλεισμό τροφίμων ή και ολόκληρων ομάδων τροφίμων που το άτομο συνήθιζε να καταναλώνει συχνά και τώρα καλείται να αποφύγει εντελώς. Η «στέρηση» αυτών των επιλογών οδηγεί με προφανή τρόπο σε απώλεια βάρους, αφού πρακτικά, το άτομο αφαιρεί από το διαιτολόγιό του τις επιλογές που είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Από την άλλη, όμως, η αποφυγή αγαπημένων επιλογών τις καθιστά και περισσότερο επιθυμητές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες υπερκατανάλωσής τους μετά το τέλος της δίαιτας, ή ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής, με τη μορφή ενός «υπερφαγικού επεισοδίου».

Συνεπώς, στόχος μια δίαιτας δε θα πρέπει να είναι ο αποκλεισμός τροφίμων, αλλά η εκπαίδευση του ατόμου ως προς τη συχνότητα και ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνει, προκειμένου να πετύχει την επιθυμητή απώλεια βάρους αλλά και το σημαντικότερο, να μπορέσει να τη διατηρήσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ομάδα neadiatrofis.gr