Ο ύπνος καθοριστικός παράγοντας στη διαχείριση βάρους μας

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, υποστήριξαν ότι υγιή άτομα που κοιμούνται αργά σε τακτική βάση και δεν συμπληρώνουν επαρκείς ώρες ύπνου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάρουν βάρος συγκριτικά με εκείνους που παρουσιάζουν ένα περισσότερο τακτικό ωράριο ύπνου.
Στην πραγματικότητα, η επιπλέον πρόσληψη τροφής φαίνεται να συσχετίζεται με την πρόσληψη βάρους μεταξύ εκείνων των ατόμων που έχουν ένα ακανόνιστο και ανεπαρκές ωράριο ύπνου.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμπεριλήφθησαν δύο ομάδες, με τους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας να κοιμούνται για 4 ώρες ενώ οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας για 8-10 ώρες κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα λάμβαναν περισσότερη τροφή και θερμίδες σε σχέση με εκείνους της δεύτερης ομάδας, ενώ αξιοσημείωτο ήταν το ότι τα γεύματα που καταναλώνονταν τις βραδινές ώρες είχαν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ώρες ύπνου, καθώς η στέρηση αυτού συνδέεται με την αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και λίπους.

Τόσο τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος όσο και εκείνα που έχουν ένα υγιές βάρος θα πρέπει κοιμούνται επαρκώς ώστε να υποβοηθήσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και τη διατήρηση αυτού, αντίστοιχα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr