Ο καφές σύμμαχος στη φθινοπωρινή προσαρμογή

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια περίοδο προσαρμογής.

Η επιστροφή στην εργασιακή καθημερινότητα είναι για πολλούς δύσκολη και συνοδεύεται πολλές φορές από εύκολη κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α. Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο στην πιο ομαλή προσαρμογή. Προς την κατεύθυνση αυτή, αρκετά στοιχεία έχουν δείξει ότι ο καφές σχετίζεται με καλύτερη διαχείριση και μείωση της εργασιακής κόπωσης.

Ο καφές αποτελεί μια πηγή καφεΐνης. Ειδικότερα, είδη όπως ο στιγμιαίος καφές, με τον κρύο στιγμιαίο (frappé) να περιέχει με βάση τη συνήθη δοσολογία παρασκευής του (1 ποτήρι νερό περί τα 200 ml και 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ) περί τα 160 mg και το ζεστό 110 mg. Η καφεΐνη αποτελεί μια ουσία με πιστοποιημένη ενισχυτική δράση για τον εγκέφαλό μας. Ανεβάζει τα ποσοστά νευροδιαβιβαστών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων.

Επομένως, μας βοηθάει να ξυπνάμε, να σκεφτόμαστε και να μην κουραζόμαστε εύκολα, τόσο σωματικά όσο και εγκεφαλικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Νικήστε λοιπόν την εργασιακή κόπωση με σύμμαχο μια κούπα ή ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr