Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στα ετήσια επιστημονικά σεμινάρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έρχεται να δώσει μια άλλη διάσταση στην κατανάλωση του καφέ.
Για πρώτη φορά λοιπόν φαίνεται ότι η καφεΐνη, ακόμη και από ένα φλιτζάνι καφέ, μπορεί να βοηθήσει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία μας να λειτουργούν καλύτερα.
Η εν λόγω μελέτη, στην οποία συμμετείχαν είκοσι επτά υγιείς ενήλικες, έδειξε ότι πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη, βελτιώθηκε σημαντικά η ροή του αίματος σε μικρά αγγεία, όπως για παράδειγμα αυτά από ένα δάχτυλο.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη είχαν 30 τοις εκατό αύξηση της ροής του αίματος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 75 λεπτών σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη.
 Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ακόμα ασαφές το πώς η καφεΐνη επιδρά πραγματικά στη βελτίωση της λειτουργίας των μικρών αιμοφόρων αγγείων, αν και φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαστολή δηλαδή στο άνοιγμα τους και ενδεχομένως να μείωσει τον κίνδυνο τοπικής φλεγμονής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr