Ο μύθος της δίαιτας με βάση την ομάδα αίματος καταρρίπτεται και επιστημονικά

Τα τελευταία χρόνια, μια μόδα στο χώρο του αδυνατίσματος αποτελούν οι δίαιτες με βάση των ομάδα αίματος. Βασίζονται στη θεωρία του Peter D’adamo, που πηγάζει από την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και υποστηρίζει ότι οι διατροφικές μας απαιτήσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ομάδα αίματος μας.
Η θεωρία αυτή, παρόλο που βρήκε πολλούς υποστηρικτές, παρουσιάζει πολλά επιστημονικά κενά και ατεκμηρίωτες επισημάνσεις, για αυτό και οι ειδικοί του χώρους της διατροφής συστήνουν αποφυγή της.

Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τους ειδικούς, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, δεν υπάρχουν στοιχεία για να υποστηρίξουν τη θεωρία της εν λόγω δίαιτας. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης, εξετάζοντας 1.455 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν κυρίως νέοι και υγιείς ενήλικες, η ομάδα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τη συνήθη διατροφή τους, καθώς και δείγματα αίματος, για να καθορίσει τον τύπο του αίματος και παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως επίπεδα ινσουλίνης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης διατροφικά σκορ, με βάση τα στοιχεία της δίαιτας με βάση την ομάδα αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί που εντάσσεται ο κάθε εξεταζόμενος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη θεωρία της δίαιτας με βάση τω τύπο αίματος. Ο τρόπος που ένα άτομο ανταποκρίνεται σε κάθε μία από αυτές τις δίαιτες δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει με τον τύπο του αίματός τους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr