Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας.

Πράγματι, στην Ελλάδα, τα ποσοστά εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι πολύ υψηλά, ενώ αν αναλογιστεί κανείς τη σοβαρότητα των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία και την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών, εύκολα αντιλαμβάνεται τη σημασία της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ποια είναι όμως η λύση αυτού του δύσκολου …σταυρόλεξου; Η απάντηση, περιλαμβάνει πολλά επιμέρους βήματα, με κοινό παρονομαστή την οικογένεια. Με άλλα λόγια, η λύση δε βρίσκεται στο να εφαρμόσει το παιδί μια στερητική δίαιτα, διαφορετική από εκείνη της οικογένειας, αλλά αντίθετα, να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο η οικογένεια συνολικά θα πραγματοποιήσει τις κατάλληλες αλλαγές, ώστε να υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης.

Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό οι γονείς να χρησιμοποιήσουν την υγεία ως κίνητρο και όχι το σωματικό βάρος ή την εμφάνιση. Επιπλέον, θα πρέπει να καλλιεργήσουν μια θετική στάση απέναντι στο φαγητό, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς για τα τρόφιμα και απαγορεύσεις, αλλά εστιάζοντας στην προσφορά υγιεινών επιλογών.

Από την άλλη, στόχος της οικογένειας θα πρέπει να είναι η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων «οικογενειακών» γευμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι γονείς μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα, προβάλλοντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες που είναι πολύ πιθανό να μιμηθούν τα παιδιά. Τέλος, στόχος θα πρέπει να είναι η τακτική άσκηση με τη μορφή οικογενειακής δραστηριότητας, που θα συνδυάζει κίνηση και διασκέδαση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr