Ο ρόλος του ιδρώτα στην άσκηση και πώς σχετίζεται με το κάψιμο λίπους

Ο ιδρώτας είναι το πιο αποτελεσματικό «όπλο» του οργανισμού ενάντια στην υπερθέρμανση του σώματός μας.
Όταν προπονούμαστε ή κάνουμε κάποια έντονη σωματική άσκηση, ο ιδρώτας είναι που διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία μας. Το γεγονός του ότι ιδρώνουμε αποτελεί επίσης και ένδειξη της έντονης προσπάθειας που καταβάλλουμε. Ελάχιστη σχέση όμως έχει με την απώλεια βάρους και κυρίως με την απώλεια λίπους απ’ το σώμα μας.

Ωστόσο, αυτή η γνώση, δεν θα πρέπει να λειτουργεί απογοητευτικά για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να χάσουν κιλά. Η άσκηση, όπως έχει αποδειχθεί, επιταχύνει και διευκολύνει από κάθε άποψη την απώλεια βάρους.

Πολλοί όμως, στην προσπάθειά τους να ελαττώσουν γρήγορα το βάρος τους, ασκούνται φορώντας κατά τη διάρκεια της άσκησης φόρμες ή ζώνες εφίδρωσης, ή πολύ θερμά επιθέματα σε περιοχές με συσσωρευμένο λίπος, ή ντύνονται γενικώς υπερβολικά ζεστά, πιστεύοντας ότι όσο περισσότερο ιδρώνουν τόσο περισσότερο λίπος χάνουν.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει! Γιατί απλά, ο λιπώδης ιστός δεν αποβάλλεται από τους πόρους του δέρματος. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει όταν ιδρώνουμε, είναι απώλεια υγρών. Αλλά τα υγρά που χάνουμε λόγω της έντονης εφίδρωσης, αναπληρώνονται πολύ εύκολα μετά την άσκηση, μόλις δηλαδή πιούμε νερό.

Ο ιδρώτας όμως που ρέει -όταν φυσικά είναι ιδρώτας από κατάλληλη άσκηση και όχι από καταπόνηση- προσφέρει στον οργανισμό μας άλλα πολύτιμα δώρα: μας αποτοξινώνει και μας γεμίζει ευεξία. Κι αυτά τα δύο σε συνδυασμό, δεν είναι μόνο πάρα πολύ χρήσιμα και πάρα πολύ ευχάριστα, αλλά έχει επιβεβαιωθεί πως επιπλέον αποτελούν και βασικές προϋποθέσεις στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου ενάντια στα τυχόν περιττά κιλά του.

Συμπερασματικά λοιπόν, υπέρβαροι και μη, ας έχουμε κατά νου να ασκούμαστε συστηματικά, σύμφωνα πάντοτε με τις ανάγκες του σώματός μας και τις αντοχές μας. Κατά τη διάρκεια όμως της άσκησης, θα πρέπει να φοράμε άνετα ρούχα ώστε να μπορεί το σώμα μας να αναπνέει όπως πρέπει και να ενυδατωνόμαστε όταν χρειάζεται. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε αφυδάτωση, ίσως και θερμοπληξία!
Όσο για τις ανησυχίες των αρχάριων ασκούμενων για το αν ιδρώνουν όσο θα ’πρεπε, είναι τελείως ανεδαφικές.
Το σώμα μας διαθέτει την απαιτούμενη σοφία. Και ανταποκρίνεται πολύ καλά στην όποια θετική μας προσπάθεια. Επίσης, ξέρει πότε και πόσο πρέπει να ιδρώσει. Ας του δείξουμε λίγο εμπιστοσύνη και σύντομα, τα αποτελέσματα της συνετής άσκησης, θα μας κάνουν να χαμογελάμε…

Από τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο
Personal trainer and fitness consultant, ειδικός συνεργάτης neadiatrofis.gr