Γνωρίζουμε σήμερα ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης πολλών νοσημάτων φθοράς.

Πέρα από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα που το ίδιο το σώμα μας διαθέτει, είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικά συστατικά μέσα από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.

Μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών αποτελεί ο στιγμιαίος καφές. Ειδικότερα, ο στιγμιαίος καφές περιέχει συστατικά, τα λεγόμενα χλωρογενικά οξέα, που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου. Ακόμη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών (American Chemical Society) η οποία βασίστηκε σε μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον , από όπου φαίνεται ότι ο καφές όχι μόνο περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές στη διατροφή μας. Τα ευρήματα αφορούν τόσο τον καφέ με καφεΐνη όσο και τον ντεκαφεϊνέ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ποτήρι κρύου στιγμιαίου καφέ (frappé) (300 ml με 4 γραμμάρια καφέ) περιέχει 860 mg αντιοξειδωτικών, μια κούπα ζεστού στιγμιαίου (200 ml με 3 γραμμάρια καφέ) περιέχει 645 mg αντιοξειδωτικών, ενώ ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι (150 ml) περιέχει 172 mg αντιοξειδωτικών και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι 144 mg αντιοξειδωτικών.

Το ευχάριστο λοιπόν είναι ότι μπορούμε να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς ενώ οι περισσότεροι προτιμούν το στιγμιαίο καφέ κυρίως για την απόλαυση και τη γεύση που μας δίνει, ταυτόχρονα είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr