Ο στιγμιαίος καφές βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αγγείων

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα. Είτε ζεστός είτε frappe είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Πέρα όμως από τη συναισθηματική μας σχέση με το στιγμιαίο καφέ φαίνεται ότι συνδέεται και με την καλή μας υγεία. Με βάση πάντα την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα χλωρογενικά οξέα,  που ανήκουν στην «οικογένεια» των πολυφαινολών και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών.
Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ πιθανόν να συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer.

Η θετική επίδραση του στιγμιαίου καφέ για την υγεία μας και πιο συγκεκριμένα για το καρδιαγγειακό μας σύστημα έρχεται να πιστοποιηθεί από μια πολύ πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από επιστήμονες της Μονάδας Καρδιαγγειακής Πρόληψης και ‘Έρευνας, την Κλινική και το Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ με παραμέτρους υγείας του καρδιαγγειακού μας συστήματος, όπως η αγγειακή ελαστικότητα. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης και από αυτά φαίνεται ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται ευεργετικά με τις ελαστικές ιδιότητες της καρωτίδας και επέφερε σημαντικά οφέλη στη λειτουργικότητα των αγγείων. Το εύρημα αυτό έρχεται σε συμφωνία με τις διαθέσιμες επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης που συσχετίζουν την μακροχρόνια καθημερινή χρήση του καφέ με μεγαλύτερη επιβίωση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο καφές όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, αλλά υπερτερεί και έναντι ροφημάτων όπως το τσάι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ποτήρι κρύου frappé (300 ml με 4 γραμμάρια καφέ) περιέχει 860 mg αντιοξειδωτικών, μια κούπα ζεστού στιγμιαίου (200 ml με 3 γραμμάρια καφέ) περιέχει 645 mg αντιοξειδωτικών, ενώ ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι (150 ml) περιέχει 172 mg αντιοξειδωτικών και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι 144 mg αντιοξειδωτικών.

Βάλτε λοιπόν το στιγμιαίο καφέ στην καθημερινότητά σας. Επωφεληθείτε τόσο από την αίσθηση που σας χαρίζει μια κούπα ή ένα ποτήρι όσο και από τα οφέλη που όπως μας λένε οι ειδικοί έχει για την υγεία μας.