Ο συνδυασμός γιόγκα και αερόβιας άσκησης βελτιώνει την υγεία

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, δείχνει πως ο συνδυασμός γιόγκα και αερόβιας προπόνησης οδηγεί σε σημαντική μείωση δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου σε παχύσαρκους ασθενείς με στεφανιαία νόσο και σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 750 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα συμμετείχε σε μαθήματα γιόγκα, η δεύτερη ομάδα πραγματοποίησε αερόβια προπόνηση και η τρίτη ομάδα συνδύασε και τα δύο είδη άσκησης. Η συνολική διάρκεια του προπονητικού προγράμματος ήταν έξι μήνες.

Οι εθελοντές που πραγματοποίησαν γιόγκα ή αερόβια άσκηση, εμφάνισαν παρόμοιες μειώσεις στο σωματικό βάρος, την περιφέρεια μέσης και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ολικής και «κακής» χοληστερόλης. Από την άλλη, η ομάδα που συνδύασε τα δύο είδη άσκησης παρουσίασε δύο φορές μεγαλύτερη βελτίωση των παραπάνω δεικτών, συγκριτικά με τις ομάδες που έκαναν είτε γιόγκα ή αερόβια προπόνηση μεμονωμένα.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, φαίνεται πως ο συνδυασμός γιόγκα και αερόβιας άσκησης, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr