Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού.
Η εν λόγω μορφή της νόσου είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή, καθώς η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, κι εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Oncology, πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών, στην οποία φάνηκε πως ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν χαμηλότερος κατά 20% μεταξύ των γυναικών που είχαν θηλάσει.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Breastcancer.org, τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά κι επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια προστασία που προσφέρει ο θηλασμός ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης ενός από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης περισσότερων στρατηγικών για την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με το σύνολο των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την υγεία και του βρέφους αλλά και της μητέρας.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr