Σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη κύησης και θηλάζουν συστηματικά αμέσως μετά τον τοκετό, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, τα επόμενα δύο χρόνια.

Παλαιότερες μελέτες, έχουν δείξει πως οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν και ο θηλασμός συστήνεται σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη κύησης, τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν στην επίδρασή του στον μετέπειτα κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι μέχρι τώρα αντικρουόμενα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.000 γυναίκες, που διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης κατά το χρονικό διάστημα 2008-2010. Οι εθελόντριες, υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης σε τρείς χρονικές στιγμές: 6-9 εβδομάδες, 1 χρόνο και 2 χρόνια μετά τον τοκετό.

Συνολικά, το ποσοστό των γυναικών που παρουσίασε σακχαρώδη διαβήτη δύο χρόνια μετά τον τοκετό ανήλθε στο 12%. Ειδικότερα, μεταξύ των γυναικών που δε θήλασαν καθόλου, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν παραπάνω από διπλάσιος. Αντίθετα, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου κατά 35-57% στις γυναίκες που θήλασαν, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο για όσες θήλαζαν αποκλειστικά και για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είναι σημαντικό ότι στην παρούσα μελέτη, συνυπολογίστηκε ένα σύνολο παραγόντων που επηρεάζουν το θηλασμό και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως το βάρος της μητέρας πριν την κύηση, η πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, η λήψη φαρμάκων για το διαβήτη κύησης, η μέθοδος τοκετού, το βάρος του νεογνού και άλλοι μεταβολικοί παράγοντες, καθώς και οι συνήθειες διατροφής και άσκησης.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως φαίνεται ότι τόσο το είδος του θηλασμού (αποκλειστικός ή μη) όσο και η διάρκεια, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, μειώνοντας τον κίνδυνο μετέπειτα εμφάνισης της νόσου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr