Ο ύπνος καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας των τροφίμων που αγοράζουμε

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κακή ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με υψηλό σωματικό βάρος, λόγω ορμονικών εκκρίσεων και διεργασιών. Μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει κάποια διαφορετικά δεδομένα, σε σχέση με τον ύπνο και την υγεία μας.
Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των επιλογών που κάνουμε ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ. Ερευνητές εξέτασαν το αν η στέρηση ύπνου θα επηρεάσει ή θα αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες ενός ατόμου, Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που είχαν στερηθεί τον ύπνο, αγόρασαν 9% περισσότερες θερμίδες και 18% περισσότερα τρόφιμα, σε σύγκριση με τις αγορές τους μετά από ένα καλό ύπνο.

Παράλληλα, ελήφθησαν δείγματα αίματος τόσο μετά από «καλό ύπνο» όσο και από «κακό» και βρέθηκε ότι μετά από στέρηση ύπνου, οι συγκεντρώσεις της ορμόνης, γκρελίνης που αυξάνει την πείνα – ήταν σημαντικά υψηλότερες.

 Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, η πείνα που δημιουργείτε από την έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα χαμηλό αυτοέλεγχο και κακές διατροφικές επιλογές. Αν λοιπόν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το βράδυ αποφύγετε το πρωινό σούπερ μάρκετ.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr