Ο χυμός παντζαριού σύμμαχος κατά της υπέρτασης

Το παντζάρι ανήκει στην ομάδα των λαχανικών και αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεχώς αναδυόμενη θετική επίδραση του στην υγεία αλλά και στην αθλητική απόδοση.

Πρόσφατα, μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Queen Mary University του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension υποστήριξε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να ασκεί αντι-υπερτασικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς τα νιτρικά που περιέχονται στο παντζάρι αλλά και στο μαρούλι, στο λάχανο και στο μάραθο μπορούν να ασκούν αντί-υπερτασική δράση μετατρεπόμενα σε NO, που είναι γνωστό για τις αγγειοδιασταλτικές του ιδιότητες.

Οι συμμετέχοντες είχαν συστολική πίεση αίματος μεταξύ 140 έως 159 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου και δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση τους.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε 250 mL χυμού από παντζάρι ή νερό που περιείχε χαμηλό ποσό νιτρικών, και παρατηρήθηκαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης για τις επόμενες 24 ώρες. Περίπου 0,2 g νιτρικών περιέχονταν στο χυμό παντζαριού, ποσότητα που απαντάται και σε ένα μεγάλο μπολ με μαρούλι ή δύο παντζάρια σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αυτό το επίπεδο των νιτρικών παρουσίασαν μια μείωσης της πίεσης τους της τάξης των 10 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου για 24 ώρες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα νιτρικών που απαιτείται προκειμένου να εκδηλωθεί η αντι-υπερτασική τους ιδιότητα είναι χαμηλή και μπορεί να επιτευχθεί μέσω τροφίμων παρέχοντας ευεργετικά οφέλη σε άτομα που έχουν υπέρταση.

Βέβαια, έθεσαν τις επιφυλάξεις τους ως προς το χρονικό διάστημα που μπορούν να διατηρηθούν οι επιδράσεις αυτές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr