Ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης  στα παιδιά σχετίζεται με κακές διατροφικές συνήθειες

Πολλοί παιδίατροι και διαιτολόγοι επισημαίνουν στους γονείς την ανάγκη ελαχιστοποίησης των ωρών που τα παιδιά αφιερώνουν για ενασχόληση με παιχνίδια οθόνης, καθώς και για παρακολούθηση τηλεόρασης.
Η επιστημονική κοινότητα έχει ισχυριστεί ότι η αυξημένη έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βάρος τους, ενώ παράλληλα μπορεί να συσχετιστεί με την υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών.

Την παρούσα θέση έρχονται να υποστηρίξουν και τα δεδομένα μιας μελέτης από τη Σουηδία που έδειξε την ύπαρξη μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ του συνολικού χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και υιοθέτησης παχυντικών διατροφικών συνηθειών. Στην πραγματικότητα, η αύξηση παρακολούθησης τηλεόρασης κατά μια επιπλέον ώρα οδηγούσε σε αύξηση της τακτικής κατανάλωσης παχυντικών τροφών και ροφημάτων κατά 50%, με ανάλογα ευρήματα για την αύξηση της ενασχόλησης με παιχνίδια οθόνης.

Παρόλα αυτά φάνηκε ότι καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των παραπάνω σχέσεων έπαιζε η ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθούνταν, καθώς και εάν η κατανάλωση των γευμάτων γινόταν ταυτόχρονα με την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Σίγουρα, η ενασχόληση με την οθόνη θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο και τα παιδιά να καταφεύγουν σε περισσότερο δημιουργικές επιλογές, οι οποίες θα καλλιεργούν την κοινωνικοποίησή τους αλλά και θα αυξάνουν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητά τους.

Από την άλλη μεριά, η ώρα του φαγητού θα πρέπει να αποτελεί μια ώρα που το παιδί κάθεται στο τραπέζι και επικεντρώνεται στο γεύμα του. Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια ευκαιρία για εκπαίδευση των παιδιών σε υγιεινές επιλογές, ενώ επίσης μπορούν να τα βοηθήσουν στο να αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους αλληλεπιδρώντας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr