Ο ύπνος, αν και πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως συνήθεια, αποτελεί στην πραγματικότητα μια βιολογική ανάγκη, καθώς είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, όπως καταδεικνύουν ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, αφού πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την έλλειψή του με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Αν και οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την παραπάνω συσχέτιση δεν έχουν διευκρινιστεί, εν τούτοις φαίνεται πως όσο λιγότερο κοιμάται κανείς, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει για να καταναλώσει φαγητό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση εντονότερου αισθήματος πείνας, αλλά και μεγαλύτερης επιθυμίας για κατανάλωση «ανθυγιεινών» επιλογών.

Τέλος, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει και σε υψηλότερο αίσθημα κόπωσης την επόμενη ημέρα και κατ’ επέκταση χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Μην ξεχνάτε λοιπόν, πως η προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση φαίνεται ότι καταλαμβάνει και ο ύπνος. Επομένως, φροντίστε να μην αφιερώνετε χρόνο σε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η χρήση υπολογιστή εις βάρος του ύπνου και προσπαθήστε να κοιμάστε για 7-8 ώρες καθημερινά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr