Οι διακοπές φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους και για πολλούς ξεκινά η περίοδος του αδυνατίσματος…

Αυτή την εποχή, γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς οι δίαιτες «αποτοξίνωσης», που διαφημίζονται ως ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος για να …διώξετε τα κιλά των διακοπών. Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε 5 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφύγετε τέτοιου είδους διατροφικά σχήματα:

1. Το σώμα μας διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς «αποτοξίνωσης». Οι νεφροί, το ήπαρ και ο γαστρεντερικός σωλήνας «εργάζονται» συνεχώς και πολύ αποδοτικά, προκειμένου να απομακρύνουν τις ουσίες που δε χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, βοτάνων ή συνδυασμού αυτών μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

2. Απέχουν πολύ από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως αποκλείουν πολλά τρόφιμα ή και ομάδες τροφίμων με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η επίτευξη θρεπτικής ισορροπίας. Επομένως, στερούν πολύτιμα συστατικά από τον οργανισμό αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ζαλάδες και άλλα, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα.

3. Είναι πιθανό να δημιουργήσουν μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Η πλήρης αποχή από την κατανάλωση αγαπημένων τροφίμων που θεωρούνται «απαγορευμένα» είναι πολύ πιθανό να αυξήσει την επιθυμία μας για αυτά, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο στέρησης και υπερκατανάλωσής τους.

4. Η απώλεια βάρους είναι προσωρινή. Η γρήγορη απώλεια βάρους που επιφέρουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι αποτέλεσμα ακραίων αλλαγών στη διατροφική συμπεριφορά. Έτσι, τα κιλά επανακτώνται γρήγορα όταν επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες.

5. Επιδρούν αρνητικά στη σύσταση σώματος. Το μεγάλο θερμιδικό έλλειμα που συχνά δημιουργούν, οδηγεί κυρίως σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι λίπους, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην εικόνα σώματος, όσο και στο μεταβολισμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr