Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του γκρέιπ φρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών και το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικά συστατικά περιεχόμενό του.

Το narigenin αποτελεί ένα από τα φλαβονοειδή που απαντάται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο γκρέιπφρουτ και στο οποίο έχουν αποδοθεί ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις.
Σε μία μελέτη φάνηκε ότι το παρόν φλαβονοειδές συμβάλει στην επιδιόρθωση του DNA στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος αποτελεί το πιο συχνά διαγιγνωσκόμενο τύπο καρκίνου στους άνδρες, αυξάνεται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα μας έχουν διαιρεθεί περισσότερες φορές και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβούν μεταλλάξεις στο DNA μας. Η επιδιόρθωση του DNA αποτελεί το κύριο μηχανισμό άμυνας του σώματος μας ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται δυνητικά καρκινογόνες μεταλλάξεις στα κύτταρα.

Έτσι λοιπόν το φλαβονοειδές του γκρέιπφρουτ narigenin φαίνεται να συμβάλλει στην επιδιόρθωση του DNA επάγοντας τη λειτουργικότητα δύο ενζύμων που παίρνουν μέρος σε αυτήν. Μάλιστα, τα επίπεδα που η συγκεκριμένη ουσία εκδηλώνει τις δράσεις της εντός των κυττάρων μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές καρκίνου, η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη είναι αργή και συχνά αυτός παραμένει μη ανιχνεύσιμος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ τακτικά μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο πρόληψης της εξέλιξής του καρκίνου του προστάτη προωθώντας την αποκατάσταση του κατεστραμμένου DNA στα κύτταρα του προστάτη, εμποδίζοντάς τα από το να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr