Είναι γνωστό πως η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος σε άνδρες και γυναίκες.

Ωστόσο, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, δείχνει πως στις γυναίκες, οι δείκτες που αξιολογούν τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, πιθανόν να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον κίνδυνο, συγκριτικά με το δείκτη μάζας σώματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 ενήλικες, ηλικίας 40-69 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 7 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, καταγράφηκαν 5.710 περιστατικά εμφράγματος, το 28% των οποίων παρουσιάστηκε σε γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, τόσο η συνολική όσο και η «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία, φάνηκαν να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος και στα δύο φύλα. Ωστόσο, οι αυξημένες τιμές της περιφέρειας μέσης και του λόγου της περιφέρειας μέσης προς την περιφέρεια ισχίου βρέθηκαν να αποτελούν καλύτερους προγνωστικούς δείκτες, σε σχέση με το δείκτη μάζας σώματος, ενώ συσχετίσθηκαν με μεγαλύτερη αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης εμφράγματος στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν πως το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς είναι πιο «επικίνδυνο» και πιθανόν να είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό για τις γυναίκες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr