Οι διαλυτές φυτικές ίνες στη μάχη κατά της χοληστερόλης

Για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, πέρα από αυτά που πρέπει να περιορίσετε, όπως για παράδειγμα τα κακά λιπαρά και τη διατροφική χοληστερόλη, στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι

πρέπει να αυξήσετε και κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα τις φυτικές ίνες και ιδιαιτέρως τις λεγόμενες διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και προϊόντα τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο ειδικές κατηγορίες διαλυτών φυτικών ινών, με σημαντική υποχοληστερολαιμική δράση, όπως οι β γλυκάνες.

Οι β-γλυκάνες αποτελούν μια κατηγορία διαλυτών φυτικών ινών. Προέρχονται κυρίως από το κριθάρι και τη βρώμη και βρίσκονται σε προϊόντα , όπως τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη βρώμης. Ο μηχανισμός δράσης μέσω του οποίου οι β γλυκάνες μειώνουν τη χοληστερόλη και ασκούν την καρδιοπροστατευτική τους δράση φαίνεται ότι έχει να κάνει με το ότι μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο. Παράλληλα, φαίνεται να εμπλέκονται στη δέσμευση άλλων ουσιών, των χολικών αλάτων, εμποδίζοντας έτσι την επαναπορρόφησή τους στο τελικό τμήμα του εντέρου.

Με την αποβολή των χολικών αλάτων ενεργοποιείται ο μηχανισμός σύνθεσής τους στο ήπαρ από την χοληστερόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόδρομος ουσία. Έτσι, η χοληστερόλη στο αίμα μειώνεται. Η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκανών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά περίπου 5-8%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνες βρώμης, παρέχει 1γρ β-γλυκάνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr