Η κατανάλωση ενός διαιτολογίου με ποικιλία, μέτρο και ισορροπία αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών κατά τη

διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουν οι μέλλουσες μαμάδες, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται αρχικά το κρέας και τα πουλερικά που δεν είναι πολύ καλά μαγειρεμένα, διάφορα μαλακά τυριά τύπου μπρι, τυριά τύπου ροκφόρ και πολλά αλλαντικά και πατέ κρεάτων που δεν έχουν υποστεί μαγειρική επεξεργασία, καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως τοξόπλασμα, σαλμονέλα ή λιστέρια, με σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή καπνιστών ψαριών και θαλασσινών που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, όπως επίσης και φαγητών ή γλυκών που περιέχουν ωμό αυγό.

Από την άλλη, μια κατηγορία τροφίμων που απαιτεί προσοχή στην περίπτωση των εγκύων είναι τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας ή ο τόνος, στα οποία η πιθανότητα ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων είναι αυξημένη και το συκώτι, που διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.

Ακόμη, στη λίστα των «απαγορευμένων» συστατικών θα πρέπει να προστεθεί και το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά και νοητικά προβλήματα.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση ενεργειακών ποτών και μη θερμιδικών γλυκαντικών, εφόσον δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να έχουν εξετάσει την ασφάλεια κατανάλωσής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr