Νέα εργαστηριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνει πως η παχυσαρκία του πατέρα ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην κόρη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής της μητέρας, όπως για παράδειγμα οι διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα, μπορεί να οδηγήσουν σε γενετικές μεταλλάξεις που είναι πιθανό να «περάσουν» στους απογόνους, ενώ η παχυσαρκία της μητέρας έχει συσχετισθεί με μεταλλάξεις που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην κόρη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, φαίνεται ότι οι θηλυκοί απόγονοι που γεννιούνται από παχύσαρκους πατέρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν με αυξημένο σωματικό βάρος και να εμφανίσουν καθυστερημένη ανάπτυξη του ιστού των μαστών, καθώς και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η παχυσαρκία του πατέρα σχετίζεται με επιγενετικές μεταβολές στο σπέρμα, οι οποίες «περνώντας» στην επόμενη γενιά πιθανόν να επιδρούν στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στους απογόνους.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι στα ποντίκια, το σωματικό βάρος του πατέρα κατά τη σύλληψη, επηρεάζει το βάρος των θηλυκών απογόνων, τόσο κατά τη γέννηση όσο και στην παιδική ηλικία, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.

Κλείνοντας, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σχολιάζει πως μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για τις παρατηρούμενες συσχετίσεις σε ανθρώπους, η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής και τρόπου ζωής και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους θα πρέπει να αποτελεί στόχο, για γυναίκες και άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας, τόσο για δικό τους όφελος, όσο και για την υγεία των απογόνων τους.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr