Οι ευεργετικές δράσεις των μούρων στην υγεία μας

Από τα πιο υγιεινά φρούτα που υπάρχουν στη φύση, και όχι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας, είναι τα μούρα.
Λέγοντας μούρα εννοούμε μια κατηγορία φρούτων που περιλαμβάνει: τις φράουλες (strawberries), τα σμέουρα (raspberries), τα βατόμουρα (blackberries), τα μύρτιλλα (blueberries), και τα κράνα (cranberry).

Τα εδώδιμα μούρα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες. Η σύγχρονη καλλιεργημένη φράουλα, παραδείγματος χάριν, είναι απόγονος μιας δασόβιας ποικιλίας που ξεκίνησε από τους Ρωμαίους.
Τα σμέουρα, από την άλλη, καλλιεργήθηκαν στην Ευρώπη από την εποχή του Μεσαίωνα, ενώ τα βατόμουρα γυρνούν το ρολόι του χρόνου πολύ πιο πίσω, φθάνοντας στους νεολιθικούς χρόνους.

Όπως και με όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά, τα μούρα αποτελούν σημαντικές διαιτητικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων αλάτων.
Πολλοί τύποι μούρων, περιέχουν τόσο υψηλά επίπεδα βιταμίνης C ώστε μια και μόνο χούφτα από αυτά μπορεί να παράσχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) της βιταμίνης.
Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ παίζει ρόλο στην παρεμπόδιση των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τα μούρα αποτελούν επίσης σημαντικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος, μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης του συμπλέγματος Β, που βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι επομένως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αναιμίας, αλλά και για τη σύνθεση του DNA και του RNA του οργανισμού, ενώ μειώνει τις πιθανότητες για αρτηριοσκλήρυνση, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και συμβάλλοντας στην καλή υγεία του δέρματος.

Ακόμη τους αποδίδονται και πρόσθετα οφέλη, δεδομένου ότι είναι πλούσια και σε φυτοχημικές ουσίες. Μελέτες δείχνουν πως μπορούν να προστατεύσουν διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως την εκμάθηση και την λειτουργία της μνήμης ενώ ενισχύουν σημαντικά και τις άμυνες του οργανισμού.
Άλλες έρευνες δείχνουν πως τα φυτοχημικά, όπως οι ανθοκυανίνες και τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι και αρμόδια για τα κόκκινα, ιώδη, πορφυρά και μπλε χρώματα των μούρων, έχουν μια σειρά από ιδιότητες, όπως:, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ικανότητα των cranberries να προλαμβάνουν προβλήματα, όπως λοιμώξεις τους ουροποιητικού συστήματος.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι τόσο η οξύτητα αλλά η ιδιαίτερη δομή των
προανθοκυανιδινών που περιέχουν, που συμβάλλει στα ιδιαίτερα οφέλη τους για την καλή υγεία του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, η ιδιαίτερη αυτή δομή δρα σαν φραγμός απέναντι σε βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr