Οι φακές προστατεύουν από το υψηλό σάκχαρο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, δείχνει πως η αντικατάσταση ποσότητας ρυζιού ή πατάτας από φακές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μεταγευματικά.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 24 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι κατανάλωσαν τέσσερα διαφορετικά γεύματα: λευκό ρύζι, λευκό ρύζι μαζί με χονδρές φακές, λευκό ρύζι μαζί με ψιλές φακές και λευκό ρύζι μαζί με κόκκινες φακές. Η διαδικασία επαναλήφθηκε αντικαθιστώντας το λευκό ρύζι με πατάτες. Τα επίπεδα γλυκόζης των εθελοντών μετρήθηκαν σε νηστεία και δύο ώρες μετά την κατανάλωση των γευμάτων.

Συνολικά, η αντικατάσταση της μισής ποσότητας ρυζιού από φακές, φάνηκε να συνδέεται με μείωση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης κατά 20%. Αντίστοιχα, η αντικατάσταση της μισής ποσότητας πατάτας από φακές συσχετίσθηκε με μείωση της γλυκαιμικής απόκρισης κατά 35%.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η κατανάλωση οσπρίων μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, καθυστερώντας την απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία και συνεπώς μειώνοντας τη γλυκαιμική απόκριση. Έτσι, τα όσπρια μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, αποτρέποντας μεγάλες αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης, που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Κλείνοντας, αναφέρουν πως τα όσπρια περιέχουν συστατικά που αναστέλλουν τη δράση ενζύμων που εμπλέκονται στην απορρόφηση γλυκόζης, αλλά και φυτικές ίνες που επάγουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, τα οποία έχει φανεί ότι ασκούν υπογλυκαιμική δράση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr