Οι φακές σύμμαχος της υγείας της καρδιάς

Οι φακές ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων και τις συναντάμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στο τραπέζι των περισσότερων νοικοκυριών στη χώρα μας.
Ποια όμως είναι τα οφέλη του παραδοσιακού αυτού ελληνικού φαγητού;

Σε μια μελέτη που συμπεριέλαβε 16.000 άνδρες από τις ΗΠΑ, τη Φιλανδία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και την Ιαπωνία και εξέτασε τα διατροφικά πρότυπα σε συνδυασμό με τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, φάνηκε ότι η κατανάλωση οσπρίων μείωνε θεαματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών συμβάντων.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως οι φακές, βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σχεδόν 10.000 Αμερικανοί συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη και παρακολουθήθηκαν για 19 χρόνια. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες ίνες, δηλαδή 21 γραμμάρια την ημέρα, είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία καρδιακή νόσο και 11% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μόλις 5 γραμμάρια την ημέρα.

Η συμβολή των φακών στην υγεία της καρδιάς δεν έγκειται μόνο στο περιεχόμενο αυτών σε φυτικές ίνες, αλλά και στις σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και μαγνησίου. Συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ συντελεί καθοριστικά στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, επάγοντας τη μετατροπή της στα αβλαβή αμινοξέα κυστεΐνη ή μεθειονίνη. Απουσία όμως φυλλικού οξέος τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα αυξάνονται, επάγοντας φθορές στα τοιχώματα των αρτηριών και κατά συνέπεια αύξηση της πιθανότητας καρδιακών παθήσεων.

Η υψηλή περιεκτικότητα των φακών σε μαγνήσιο έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη σύσταση αυτών. Φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου επάγουν μια φυσική χαλάρωση των αγγείων μας, η οποία μειώνει την αντίσταση αυτών και βελτιώνει τη ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα, δείχνουν ότι η έλλειψη μαγνησίου δεν σχετίζεται μόνο με την καρδιακή προσβολή, αλλά ακόμα και αμέσως μετά από μια καρδιακή προσβολή, η έλλειψη επαρκούς μαγνησίου προωθεί την προσβολή της καρδιάς από ελεύθερες ρίζες.

Αναμφισβήτητα, οι φακές που συναντάμε στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι μπορούν να φροντίζουν με πολλούς τρόπους την καρδιά μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr